OFFICE KATALOG AUGUST/OKTOBAR
Generic placeholder image

IMTEC KATALOG

Aktuelna ponuda tehnologije koja Vas čini boljim. Prelistajte katalog.

Saznajte više »

Generic placeholder image

POSAO U IMTEC-U

Želite postati dio naše pozitivne priče Pošaljite nam svoj CV i motivaciono pismo.

Saznajte više »

Generic placeholder image

IMTEC POSLOVNICE

Posjetite Vama najbližu poslovnicu ili nas kontaktirajte na besplatni info broj 080 022 338.

Saznajte više »

Najnovije objave

Najnovije objave

KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆI PREČIŠĆIVAČ ZRAKA

727 Pregleda 0 Liked

Polako idemo u susret zimskim danima koji pored što donose hladnoću, nose i druge izazove, poput zagađenosti zraka sa kojom se suočavamo svake godine. Međutim, sigurno ste svjesni i činjenice da se sa zagađenim zrakom susrećemo i kada smo u našem domu, jer zrak u unutrašnjosti prostorija u kojim boravimo može biti i više zagađen u odnosu na onaj koji je vani. U danima kada je visoka koncentracija zagađenosti napolju, nemogućnost provjetravanja prostorija dodatno otežava situaciju, stoga je odabir odgovarajućeg prečišćivača zraka od velikog značaja. 

Zahvaljujući prečišćivačima zraka ponovo smo u prilici uživati u čistom zraku i zdravijem okruženju uprkos velikom zagađenju kojem smo izloženi, a još bolji osjećaj je kada znate da zdravlje vaših najmilijih nije ugroženo. Ovi uređaji imaju mnogobrojne pozitivne efekte na zdravlje svih nas, jer pomažu kod problema sa alergijama, bronhitisom, astmom, suhim grlom, isušivanjem kože. Uz pomoć prečišćivača iz zraka koji udišete u vašem domu možete ukloniti: bakterije, alergene, viruse, prašinu, pelud, grinje, PM2.5 i PM10 čestice, pa čak i neugodne mirise iz kuhinje, kao i miris duhanskog dima. 

U našoj ponudi pronaći ćete slijedeće vrste prečišćivaća:

  • Prečišćivači zraka sa HEPA filterom – HEPA filter će ukloniti 99.97% mikroskopskih čestica veličine do 0.3 mikrona. 
  • Prečišćivači zraka sa ugljičnim filterom - koriste filter s aktivnim ugljenom koji se sastoji od milion sitnih upijajućih pora koje hvataju dim, plinove i mirise. Prednost im je niska cijena filtera, ali nije pogodan za osobe koje imaju problema sa alergijama. Neke verzije prečišćivača kombiniuju ugljični filter i HEPA filter kako bi mogao ukloniti i štetne čestice i neugodne mirise.
  • Prečišćivaći zraka sa ionizatorom - ova vrsta pročišćivača zraka koristi tehnologiju čišćenja koja emitira oblak nabijenih iona koji se "prilijepe" na onečišćenja u zraku koja potom padnu na pod i ostale površine u blizini. Neki ionski pročišćivači zraka dolaze s uređajem za elektrostatičko prikupljanje koja privlači pale čestice i uklanja ih iz prostorije. Ovim se postupkom uklanjaju sitne čestice veličine do 0,01 mikrona. Prednost je to što ova vrsta pročišćivača zraka ne traži zamjenu filtera, pa nema dodatnih troškova, a ujedno ne koristi niti ventilator koji bi mogao stvarati buku. Međutim, zahtjeva malo više posla jer je potrebno počistiti pale čestice, a uređaj kojim se to radi treba često čistiti vodom i sapunom. 

Prilikom odabira pročišćivača zraka važno je obratiti pažnju i na protok zraka, odnosno koliko velika prostorija može biti da bi uređaj u njoj optimalno čistio zrak. Ako se odlučite za model koji svojim performansama i kapacitetom ne može ''pokriti'' prostoriju, prečišćivač neće moći obezbijediti kvalitetan zrak za koji je predviđen.Shodno naprijed navedenom, zaključujemo da je kvadratura prostora jako važna pri odabiru, ako ne i presudna. Uz svaki od modela iz naše ponude navedena je i preporučena kvadratura za dati model.

U nastavku donosimo još nekoliko korisnih informacija koje trebate znati:

  • Ako kupite premali prečišćivač zraka nećete moći ukloniti nepoželjne čestice, također nema potrebe da trošite novac na veliki uređaj, ako ćete ga koristiti u manjim prostorijama.
  • Ovi uređaj posjeduje senzore za kvalitetu zraka, kako bi se neželjene čestice što prije uklonile iz vašeg životnog prostora 
  • Pomoću prečišćivača zraka uklonit ćete sve neželjene čestice iz životnog prostora, jer ovi uređaji posjeduju senzore za kvalitet zraka koji automatski podešavaju uređaj na nivo pročišćivanja koja je potreban kako bi se te čestice brzo uklonile. 
  • Više ne morate razmišljati i pratiti kada treba promijeniti filter jer većina ovih prečišćivača dolazi sa lampicom koja svijetli kada dođe vrijeme za zamjenu. 
  • Posjeduju i daljinski upravljač za trenutke kada ne želite napuštati udobnost fotelje u koju ste se smjestili.

Ne zaboravite da uređaje iz naše ponude možete kupiti i na rate, a kompletnu ponudu pogledajte OVDJE. Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate na besplatni info broj 0800 223 38, e-mail [email protected] ili posjetite jednu od IMTEC poslovnica.