NIKON FOTOAPRATI I OBJEKTIVI
Generic placeholder image

IMTEC KATALOG

Aktuelna ponuda tehnologije koja Vas čini boljim. Prelistajte katalog.

Saznajte više »

Generic placeholder image

POSAO U IMTEC-U

Želite postati dio naše pozitivne priče Pošaljite nam svoj CV i motivaciono pismo.

Saznajte više »

Generic placeholder image

IMTEC POSLOVNICE

Posjetite Vama najbližu poslovnicu ili nas kontaktirajte na besplatni info broj 080 022 338.

Saznajte više »

Najnovije objave

Najnovije objave

Vodič za kupovinu fotoaparata za početnike + Imtec preporuke

582 Pregleda 0 Liked

Fotoaparati su te uvijek privlačili, a smatraš da si prevazišao mobilni telefon za kreiranje sadržaja?

Krenuti u svijet profesionalne fotografije od tebe će zahtjevati odabir pravog fotoaparata. Međutim, kad ste početnik, sigurno će biti zbunjujuće suočiti se sa brojim opcijama na tržištu. Odlučio si se za kupovinu fotoaparata i dodatne opreme, ali ne znaš odakle početi, a u svom okruženju nemaš koga pitati za savjet, stoga kroz ovaj vodič za kupovinu fotoaparata potrudićemo se da predstavimo najvažnije karakteristike na koje bi trebao obratiti pažnju prilikom kupovine fotoaparata.  

Vrste fotoaparata

Postoje različite vrste profesionalnih fotoaparata, ali najčešći su DSLR i Mirrorless fotoaparati. DSLR fotoaparati koriste ogledala za prenošenje slike u tražilo, dok Mirrorless fotoaparati koriste digitalni prikaz. Kad je u pitanju odabir između DSLR (Digital Single Lens Reflex) i Mirrorless fotoaprata za početnike u fotografiji, postoje nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir. 

DSLR 

Prednosti:

 • Optičko tražilo: DSLR koristi optičko tražilo, koje omogućava direktni pogled kroz objektiv putem ogledala i prizme. 
 • Trajanje baterije: DSLR obično ima duže trajanje baterije u usporedbi s Mirrorless kamerama.
 • Kompatibilnost objektiva: DSLR često ima širi izbor kompatibilnih objektiva.

Mane:

 • Veličina i težina: DSLR su glomazniji i teži u usporedbi s Mirrorless fotoapratima.
 • Snimanje: DSLR ima opciju snimanja, ali konačni rezultat možda neće biti zadovoljavajući kao kod Mirrorless kamera zbog sporijeg automatskog fokusa.
 • Ograničene opcije snimanja: Iako mnogi DSLR-i nude mogućnost snimanja videozapisa, mogu nedostajati napredne opcije, poput stabilizacije i fokusiranja.

Mirrorless fotoaparati

Prednosti:

 • Veličina i težina: Mirrorless fotoaprati su obično manji i lakše od DSLR-a što ih čini lakšim za nošenje i korištenje.
 • Tražilo (EVF): Mirrorless kamere prikazuju kadar u stvarnom vremenu ekspozicije i dubine polja.
 • Automatski fokus: Mirrorless fotoaparati imaju automatski fokus s više tačaka i bržim performansama.
 • Video: Mirrorless fotoaprati obično nude napredne video opcije.

Mane:

 • Trajanje baterije: Mirrorless kamere mogu imati kraće trajanje baterije zbog kontinuirane upotrebe tražila ili LCD zaslona.
 • Izbor objektiva: Uži izbor objektiva u poređenju sa DSLR fotoapratima.

Senzor fotoaparata

Jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira fotoaparata je vrsta senzora. Veći senzori obično pružaju bolju kvalitetu slike, posebno pri slabom osvjetljenju. APS-C i full-frame su tipovi senzora koje ćete pronaći na fotoaparatima.

Rezolucija 

Rezolucija se odnosi na broj piksela koje fotoaparat može snimiti. Dok većina modernih fotoaparata nudi visoku rezoluciju, nije uvijek ključni faktor kvalitete slike. Važno je uzeti u obzir i druge faktore poput veličine senzora i kvalitete objektiva.

Objektivi

Objektivi su ključni za kvalitetu slike i kreativnu kontrolu. Pri odabiru fotoaparata, razmislite o dostupnosti i kvaliteti objektiva koji se mogu koristiti s određenim modelom. Neki proizvođači imaju širi izbor objektiva od drugih.

Autofokus i brzina snimanja

Brzina autofokusa i kontinuirano snimanje su posebno važni ako planirate fotografisati brze objekte poput sportista ili divljih životinja. Pobrinite se da fotoaparat ima pouzdan autofokus sustav i visoku brzinu snimanja kako biste uhvatili svaki trenutak.

Cijena i budžet

Profesionalni fotoaparati mogu biti skupi, stoga je važno postaviti realan budžet i pronaći najbolji omjer cijene i kvalitete. Razmislite o tome što vam je najvažnije i investirajte u ono što će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Kupovina profesionalnog fotoaparata može biti uzbudljiv, ali i zahtjevan proces, posebno ako ste početnik. Ovaj vodič će ti pružiti osnovne i najvažnije informacije kako bi odabrao pravi fotoaparat za fotografske ambicije. Ne zaboravi da je najvažnije istraživati, postavljati pitanja i uživati u procesu otkrivanja čarobnog svijeta fotografije!

Imtec ti preporučuje ove fotoaparate ukoliko si početnik u svijetu fotografije...

Laptopi
Monitori
Periferija
Monitori
Periferija
Objavljeno u : Vijesti iz tehnologije